fbpx

Værdifulde værdier

Vi er ikke bevidste om vores kerneværdier

En af de største årsager til stress og ubalance er, at vi ikke er bevidste om vores kerneværdier. Kerneværdier er det, vi synes, er vigtigt og som giver os livskvalitet, glæde og balance, når vi får dem opfyldt.

Du kan være sikker på, at når du bliver irriteret, frustreret, vred og føler dig stresset, er der én eller flere af dine værdier, du ikke får opfyldt. At være bevidst om dine kerneværdier giver dig et kompas at styre efter, så du får opfyldt det, der gør dig glad, giver dig energi og motivation. Så vær tro mod dig selv!

Når du kender værdierne, ved du også, hvad du skal sige ja og nej til. Står du over for et valg, en opgave, en situation, hvor du skal træffe en beslutning, er det første du skal gøre at vurdere, om det at sige ja rent faktisk vil støtte dig. Og her hjælper det også at lytte til sin krop. Kroppen føles anderledes, hvis du siger ja, når du mener ja – end hvis du siger ja og mener nej! Man tænker måske ikke over, at kroppen på den måde ”taler” til os – men det gør den – og opmærksomhed på det, kan trænes.

Gør det bevidst!

Du kan gå på kompromis med dine værdier, hvis du bare gør det bevidst. For så er det et valg, og så går det an for en kort periode. Vi kan alle komme i en situation, hvor et overordnet mål er så vigtigt, at det er nødvendigt at gå på kompromis.

Sådan havde jeg det med et job engang. Jeg skulle tjene til huslejen og blev derfor i et job, hvor jeg i den grad gik på kompromis. Hver dag når jeg parkerede på P-pladsen, lod jeg i overført betydning mine værdier og moralbegreber blive liggende på bagsædet af bilen, for der var meget få af mine værdier, der også var firmaets værdier. Jeg forestillede mig, at jeg tog en rustning på, og at al det, der stred mod mine værdier, ville pralle af og ikke komme ind og genere mig. Men rustningen blev mere og mere tyndslidt og til sidst måtte jeg finde en anden løsning. Det var hårdt og det tog tid at komme sig.

Så at gå på kompromis med sine værdier, kan man, hvis det blot er for en kort periode. Er perioden lang, og for nogle kan det være år, så ender det med stress, og senere siger kroppen fra med sygdom.

At finde kerneværdierne er et vigtigt værktøj til at sikre, at du har det godt. At arbejde med kerneværdier kan være en del af et stresscoachingforløb, men det kan også være et selvstændigt stykke arbejde, man arbejder fokuseret med hen over nogle coachingsamtaler.

Læs mere om stresscoaching.

Vil du have flere gode råd om stresshåndtering og det gode liv direkte i din indbakke, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her.

Skriv et svar